Aandachtspunten bij een graasmasker
Bij het gebruik van een graasmasker denk je in eerste instantie niet altijd aan de gevolgen voor je paard behalve afvallen. Helaas kun je te maken krijgen met problemen op diverse vlakken. Hieronder vind je de meest belangrijke punten op een rij.
Schuurplekken
De grootste irritatie bij het gebruik van graasmaskers zijn het ontstaan van lelijke schuurplekken. Van kale plekken tot open wonden. De slijtage van de vacht en huid gaat sneller dan het herstel kan bijbenen. Helaas een heel veel voorkomend probleem, óók als je een goed passend graasmasker hebt.
Het ene paard is daarbij het andere niet en op voorhand kun je niet voorspellen of je paard gevoelig is of niet. Houd de huid goed in de gaten en bespaar niet op zachte materialen die het voor je paard flink aangenamer kunnen maken. Meer informatie over schuurplekken door een graasmasker en oplossingen
Tandschade
Een serieus onderwerp welke ongemerkt voor veel ellende kan zorgen is tandschade. Omdat het zich niet gemakkelijk laat zien is het vaak een vergeten punt van aandacht. Het is goed je te realiseren dat een graasmasker een onnatuurlijke toevoeging is voor het paard en zijn tanden. Eetgedrag verandert en zo kan ook de manier van een hap nemen veranderen. Sommige paarden raken gefrustreerd van de honger en leren zichzelf aan harder te duwen op de bodem van het graasmasker, in de hoop dat de opbrengst hoger zal zijn. Dit gedrag in combinatie met een graasmasker van hard materiaal kan zorgen voor flinke tandschade. Deze slijtage is nooit helemaal te voorlomen maar je hebt wel enige invloed op de mate waarin deze tandslijtage optreedt. Lees meer over het risico op tandschade bij het gebruik van een graasmasker en wat je kunt doen om dit te voorkomen of beperken
Zand
Er is veel te vinden over paarden en zand in de darmen. Je hebt vast wel eens gehoord over zandkoliek. Meer dan eens komt de vraag (zelfs van paardenartsen) of een graasmasker zinvol is bij zandeten. Echter zit hier een addertje onder het gras. Los van het feit dat zandeten een duidelijk signaal van je paard is wat je serieus moet nemen en op zoek moet naar de oorzaak, geeft ook het grazen met een graasmasker een verhoogde kans op het innemen van zand. Lees meer over zandopname door een graasmasker en het monitoren hiervan.
Wormen
Wist je dat paarden die een graasmasker dragen bevattelijker zijn voor een wormbesmetting? Als het gras op de weide korter wordt is het lastiger om gras te pakken met een graasmasker om. Als het even kan laten de paarden uit zelfbescherming de plaatsen waar de mest ligt met rust. De zogeheten toilet-plekken. Hierdoor wordt het gras rond de mest een beetje langer dan de rest van de afgegraasde weide waardoor paarden met een graasmasker sneller geneigd zijn hier te eten omdat ze hier wel succes boeken. Daarbij komt ook dat het graasmasker ze deels ‘blindeert’. Paarden selecteren hun voedsel middels geur en tast. Helaas is dat minder goed mogelijk met een graasmasker om. Lees meer over het risico op wormbesmetting bij gebruik van een graasmasker.
Sociale impact
Een graasmasker om de neus van je paard beperkt niet alleen de inname van voedsel, het kan helaas ook belemmeren in het hebben van sociaal contact. Er zijn zeker paarden die zich niet laten weerhouden om te groomen met een graasmasker, maar veel paarden laten dit gedrag minder of niet meer zien. Reden genoeg om hier extra aandacht voor te hebben en je paard ook in de gelegenheid te stellen samen te zijn zonder graasmasker in een (voedsel)veilige omgeving.
Los van het groomen kan ook de hiërarchie voor extra impact zorgen. Een paard dat hoog in rang staat en een graasmasker omkrijgt kan hier meer stress van ondervinden. Of een pony laag in rang is niet meer in staat van zich af te bijten als hij wordt belaagd. Allemaal aspecten om extra goed te monitoren. Lees hier verder over de sociale impact van graasmasker