Wat is het beste graasmasker voor mijn paard?
In dit artikel nemen we je mee in de belangrijkste punten die voor jou bepalen wat het beste graasmasker voor je paard is. Welk graasmasker het beste in je situatie past is afhankelijk van verschillende factoren, van huisvesting tot gezondheid.
Snel naar
Welke graasbeperkingen zijn er?
Wanneer kies je voor welke beperking?
Welke pasvorm past mijn paard?
Hooi eten met een graasmasker, kan dat?
Kan mijn paard met graasmasker uit een slowfeeder eten?
Welke graasmaskerbeperkingen zijn er?
En zijn verschillende type graasmaskers op de markt. Een veel gezien graasmasker is een ‘zwart mandje’ met een kleine ronde opening. Maar er is meer keuze! De bodemopening bepaalt hoe streng een graasmasker is en in welke mate de grasinname wordt beperkt.
Strenge graasmaskers
- Kleine eetopening (3cm of kleiner)
- Geschatte inname beperking van ±75-80%
- Merken: Best Friend Deluxe en Standaard, Shires Deluxe en Deluxe comfort, As das Pferd met dieetplaat, ThinLine Flexible filly met kleine opening en vergelijkebare maskers van andere merken
Middelstrenge beperkingen
- Hebben een iets grotere opening
- Geschatte inname beperking van ±55-65%
- Merken: Best Friend Grazemore, As das Pferd met normale inlegplaat, ThinLine Flexible filly met een opening van 3,5-4 cm en Thoug-1 graasmaskers
Milde graasbeperking
- Hebben een relatief grote opening
- Geschatte inname beperking van minder dan 50%
- Merken: Easygrazer, ThinLine Flexible filly met opening van 4,5cm en groter.
Overige factoren
- De grootte van het paard of de pony is ook bepalend voor de mate van graasbeperking in relatie tot de opening. Zo is een opening van 3 cm voor een groot paard meer beperkend dan voor een kleine mini-shetlander.
- De ervaring en handigheid van het paard bepalen hoeveel een paard daadwerkelijk kan opnemen bij het gebruik van een graasmasker. Bij de introductie is de intake lager en na periode van gebruik is het te verwachten dat de inname iets hoger wordt.
- Ook de graslengte is van invloed op de mate van innamebeperking.
- Hoogstaand gras (gras in de bloei) is met een kleine opening moeilijk tot niet te pakken (gras wordt platgedrukt door het masker en komt maar zeer beperkt door de opening)
- Erg kort gras geeft uiteraard een lage opbrengst van de hoeveelheid gras die het paard kan eten.
Wanneer kies je voor welke graasbeperking?
De keuze welk type graasmasker het beste bij jouw situatie past is afhankelijk van de huisvesting en beschikbare weidegang, graasduur, de mogelijkheden van bijvoeding, gezondheidstoestand van het paard en welke ras-typische kenmerken je paard heeft t.o.v. de anatomie van het hoofd. Huisvesting en de mate waarin weidegang beschikbaar is bepaalt voor een groot deel de mogelijkheden van voedingsintake.
Hieronder tref je enkele variaties en de randvoorwaarden per type graasmasker. Het is belangrijk dat een paard gedurende de dag aan zijn voedingsbehoefte kan komen. Daarom is een streng graasmasker met kleine opening maar beperkt inzetbaar.
Overdag op het gras
Staat je paard bijv. 8 uur op het gras en daarna op stal of op een paddock (paradise) en krijgt dan hooi aangeboden, dan is een steng graasmasker, met kleine bodem opening (3cm), prima te in te zetten tijdens de weidetijd. Je paard heeft dan gedurende de overige uren voldoende gelegenheid om voldoende ruwvoer tot zich te nemen.
24/7 weidegang
Voor 24/7 weidegang kun je beter kiezen voor een graasmasker met een grotere bodemopening (vanaf middelstrenge beperking ) zodat de minimale inname makkelijker kan worden gehaald. Als je niet in de gelegenheid bent om de voeding te compenseren met meerdere hooigiften per dag, dan is een streng graasmasker niet geschikt voor 24/7 weidegang.
Heeft een paard ernstige stofwisselingsproblemen of is hij accuut hoefbevangen dan is een milder graasmasker ook niet geschikt. Een milde graasbeperking kan dan nog te veel grasinname toelaten. Indien je paard 24/7 weidegang krijgt, is het soms beter om te zoeken naar een plek met minder gras of ander weide beheer.
Groepshuisvesting met onbeperkt weidegang/ruwvoer
Staat je paard in een groepshuisvesting en is er onbeperkt ruwvoer beschikbaar dan kan dat ook tot zorgen leiden. Veelal wordt onbeperkt ruwvoer niet in de juiste context toegepast wat leidt tot overgewicht. Hooi eten door een graasmasker is anders dan gras. Gras staat van nature rechtop en heeft een veerkracht, hooi en met name voordroog of kuil is vaak slapper en lastiger door het gaatje te pakken. Neem daarom bij een beperking in deze situatie een masker met grotere opening.
Welke graasmasker pasvorm past mijn paard?
Geen paardenhoofd is hetzelfde en ras-typisch kunnen paarden enorm in ‘vormgeving’ van elkaar verschillen. Daarbij hebben sommige graasmaskers ook een specifieke vormgeving en dat maakt dat sommige combinaties minder goed bij elkaar passen. Het is handig hier bij het kiezen en passen van een graasmasker extra goed naar te kijken. Een goed passend model kan de kans op ongemakken flink verkleinen.
Een warmbloed met een smalle en lange neus is anders dan een robuuste Tinker of Haflinger met een korte brede neus en flinke kaak. Dit maakt dat hoge modellen soms voor paarden met een kortere neus minder prettig passen. Heeft je pony of paard snel last van een schuurplek aan de onderkant van de kaak ter hoogte van de bovenrand van het masker dan is soms een lager model of een model met anatomische uitsnijding aan de kin zijde fijn. Hierbij wel de ‘note’ dat een te klein masker ook voor dergelijke plekken kan zorgen en het niet altijd aan de anatomie hoeft te liggen.
Hooi eten met een graasmasker, kan dat?
Een vraag die vaak voorbij komt is of een paard ook met een graasmasker hooi kan eten. Zoals eerder hierboven al beschreven is ruwvoer eten met een graasmasker soms lastiger. Kies altijd een graasmasker met een middelstrenge tot milde beperking. Houd er ook met hooi eten rekening mee dat het eten anders gaat, dat je paard dit moet leren en er handigheid in moet krijgen. Het type ruwvoer is van grote invloed hoe gemakkelijk dit gaat. Vochtig voordroog of kuil is lastiger dan grofstengelig droog ruwvoer.
Heb je een graasmasker met grotere openingen aan de zijkant, zorg dan dat de afstelling goed zit. Los hooi kan eerder door de zijkant kriebelen en het paard triggeren door de zijkant van het masker te eten waardoor het mogelijk minder wordt beperkt of het masker sneller op die plaatsen slijt. Een hooinet of slowfeeder kan dit helpen voorkomen maar dit vormt ook meteen een extra handicap.
Kan mijn paard met graasmasker uit een slowfeeder eten?
Veelal wordt in groepshuisvesting waar 24/7 ruwvoer beschikbaar is gebruik gemaakt van slowfeeders. Het is mogelijk om met een graasmasker uit een slowfeeder te eten mits deze niet te kleine mazen heeft. Ga ook hier weer voor een graasmasker met een mildere opening en een slowfeeder met een minimale maasgrootte van 4,5 cm. Kleiner kan te lastig worden en het paard te veel beperken waardoor de minimale ‘droge stof’ inname niet kan worden gehaald. Daarbij is ook de motivatie en karakter van het paard bepalend of het voldoende lukt. Is je paard een doorzetter en ‘wil hij gewoon eten’ dan krijgt hij het met wat oefening voldoende voor elkaar. Maar voor sommige is het te lastig en raken ze te veel geblokkeerd door de moeilijkheid en geeft dit te veel stress, dan is het beter om te kijken naar een alternatieve oplossing. Houd er te alle tijden rekening mee dat in een dergelijke situatie je paard mogelijk dagelijks zal moeten worden bijgevoerd in de vorm van een extra portie ruwvoer waar hij zonder graasmasker over kan beschikken.