Tips en oplossingen bij schuurplekken door een graasmasker

Draagt jouw paard ook een graasmasker? Of denk je er over om er voor hem of haar een aan te schaffen? Grote kans dat je vroeg of laat te maken krijgt met schuurplekken. Hieronder vind je informatie over hoe je dit het beste kunt voorkomen of kunt aanpakken en laten genezen.


Snel naar

Gevoelig hoofd
Ontstaan van schuurplekken
Inlopen
Huidtype
Schuurplekken voorkomen
Locatie van schuurplekken
Extra maatregelen​ middels polstering
Oplossingen met merino- of kunstvacht
Hoe behandel ik een bestaande schuurplek


Gevoelig hoofd

Een paardenhoofd is een zeer gevoelig deel van het paardenlichaam. Het hoofd heeft weinig vet en spierweefsel. Onder de huid zijn de benige delen goed voelbaar. Ook is de vacht op het hoofd vaak dun en kort. Dit maakt dat het hoofd weinig “reserves” heeft als het gaat om schuren en drukverdeling. Daarbij komt nog dat de aangezichtszenuwen veelal op het benige deel van het hoofd liggen op de plaatsen waar normaal ook het hoofdstel of halster wordt gedragen. Deze zenuwen zijn dus vrij gemakkelijk van buitenaf te prikkelen door te veel druk. Alles bij elkaar reden genoeg om voor jouw paard een goed passende en comfortabele graasmasker aan te schaffen. Zeker omdat een graasmasker vaak 8 tot 10 keer zo intensief gedragen wordt als een zadel of hoofdstel. Uiteindelijk is een paardenhoofd in de basis natuurlijk niet gemaakt om langdurig (+/- 10u per dag) in dergelijke mate te belasten.

Ontstaan van schuurplekken

Tijdens het dragen van een graasmasker zal het paard in veel gevallen met zijn bovenlip gaan zoeken naar gras. Hierbij beweegt hij de lip heen en weer. Door deze beweging gaat het graasmasker ook heen en weer en dit zorgt ervoor dat een grassprietje door de opening naar binnen steekt. Dit proces zal zich gedurende de gehele periode van weidegang herhalen, wat betekent dat een graasmasker eigenlijk continu over bepaalde plekken van de huid van het paard schuift. Deze intensieve wrijving zal in veel gevallen voor slijtage van de vacht zorgen wat uiteindelijk zal resulteren
in een kale plek. Naast dat dit niet mooi is moet er ook voor worden gezorgd dat de huid in dit stadium wordt beschermd omdat de kans anders groot is dat er op den duur een open wond ontstaat. Slijtage van de huid gaat dan sneller dan de genezing aan kan.

Graasmaskers en schuurplekken
Graasmaskers en schuurplekken
‘Inlopen’

Het introduceren van een graasmasker is te vergelijken met het gaan dragen van een nieuw paar schoenen. Net als bij schoenen is het belangrijk dat de maat en de pasvorm goed zijn. Sommige schoenen vergen een langere ‘inloop periode’ dan andere en meestal past de huid zich tijdens het inlopen aan zodat ‘blaren’ later tot het verleden behoren. Op die plekken ontstaat in enkele weken vaak een laagje eelt ter bescherming. Zo werkt dat ook bij paarden. Als je de juiste keuze hebt gemaakt in model, pasvorm en maat zal de kans op open wonden aanzienlijk worden verkleind. Echter zal op sommige plekken wel een kale plek zichtbaar blijven. Ondanks dat dit natuurlijk esthetisch niet zo fraai is zal je dit in beperkte mate moeten accepteren. Soms kan blijken dat de huid van jouw paard te gevoelig is en dat alleen een goed passend graasmasker niet voldoende is. Dan is het raadzaam om extra polstering (zachte padding) aan te brengen, zie hierover verderop meer informatie.

Huidtype

De huid van paarden is in zekere zin te vergelijken met die van mensen. Er zijn mensen die bij het minste of geringste blaren krijgen en er zijn mensen die daar niet zo snel of helemaal geen last van hebben. Sommige paarden hebben een gezonde huid en een stevige vacht en zullen niet snel een schuurplek ontwikkelen. Andere paarden hebben een zeer gevoelig huidje en hebben al snel een open wond door het schuren van tuigage. Ook weersomstandigheden spelen hierbij een rol. Nat regenachtig weer maakt de huid weker, net als bij zeer warm weer, waarbij het paard veel transpireert.

Schuurplekken voorkomen

Om schuurplekken te voorkomen is het raadzaam om een zo goed mogelijk passend graasmasker te vinden en deze zo nodig extra te polsteren (van zachte padding voorzien) om de kans op het ontstaan van schuurplekken tot een minimum te beperken. Meer info over een passend graasmasker vind je hier

Verschillende modellen graasmaskers, ieder met zijn eigen pasvorm
Locatie van schuurplekken

Neus
De meeste schuurplekken komen voor op het neusbot. Hier leunt het graasmasker het meeste tegenaan en vanwege het ontbreken van vet- of spierweefsel is deze plek het meest gevoelig.

Onderkant kaak
Hierna komen schuurplekken aan de onderkant van de kaak veel voor. Sommige type graasmaskers komen erg hoog en volgen niet gemakkelijk de hoek die het hoofd met de grond maakt tijdens het grazen. Hierdoor ontstaat druk. Sommige merken hebben ervoor gekozen om ter voorkoming van deze schuurplekken de kaakzijde van het graasmasker iets terug te laten lopen.

Kin
Soms ontstaan er schuurplekken op de kin. Meestal komt dit voor bij een te klein graasmasker of een graasmasker van hard materiaal. De mond maakt hier de grootste ‘uitslag’ tijdens het kauwen waardoor de kin tegen het graasmasker aankomt.

Wang
Schuurplekken op de wang worden meestal veroorzaakt door het schuiven van het halster ter hoogte van de ringen. Vaak blijft dit alleen bij een kale plek.

Zijkant mond/kaak
Sommige paarden hebben een zeer brede neus of dikke lippen en hierdoor raken zij eerder de binnenzijkant van het graasmasker.

Neusvleugels
De neusvleugels zijn bij veel paarden enigszins verheven van de neus. Hierdoor kan het zijn dat ze gemakkelijk de binnen-voorkant van het graasmasker raken. Meestal blijft het bij wat kale plekken of enkele korstjes.

Extra maatregelen middels polstering

Soms is alleen een goed model graasmasker in de juiste maat niet voldoende en heeft de paardenhuid meer bescherming nodig. Het is zorg deze bescherming dan zo snel mogelijk te bieden om te voorkomen dat er een open wond ontstaat. Afhankelijk van de plek waar de schuurplekken zich bevinden zijn verschillende oplossingen te bedenken om polstering aan te brengen.

Doel van polstering
Met verschillende polstering kan de druk op de huid beter verdeeld worden en eventuele ‘scherpe’ randjes verzachten. Afhankelijk van het type en kwaliteit kan polstering ook zorgen voor vermindering van wrijving en helpen bij het creëren van afstand tot de huid waardoor een plek kan genezen.

Verschillende type polstering
Er bestaan veel soorten polstering vervaardigd uit verschillende materialen. De bekendste materiaal soorten zijn:

  • (Merino) lams- of schapenvacht
  • Kwalitatief hoogwaardige kunstvacht
  • Neopreen
  • Synthetisch fleece materiaal
Verschillende type zachte bescherming ter voorkoming van schuurplekken door een graasmasker

Merinovacht
Van de bovenstaande materialen is een beschermer van merinovacht bij uitstek het meest geschikt voor ernstige schuurplekken. Door de eigenschappen van de vacht is deze comfortabel, creëert afstand tot de huid, minimaliseert wrijving en heeft zeer goede warmte en vochtregulerende eigenschappen. Merinovacht wordt ook vanwege zijn drukverdelende eigenschappen veel ingezet bij drukplekken bij senioren mensen. Daarnaast gaat een merinovachtje lang mee.

Tip: Zorg dat je altijd een extra vachtje bij de hand hebt. Zo kun je een vachtje snel vervangen als deze vies is geworden en uitgewassen moet worden.

Kunstvacht
Tegenwoordig bestaan er goede alternatieven voor de echte schapen variant. Materiaal met bijna dezelfde eigenschappen als het gaat om drukverdeling en het opheffen van wrijving. Ook is een dergelijke vacht gemakkelijk te wassen.

Neopreen of PVC
Neopreen of PVC kan goed ingezet worden bij minder ernstige schuurplekken, het zorgt voor een extra kussentje en is gemakkelijk schoon te houden.

Synthetisch fleece materiaal
Dit type bescherming kan een tijdelijke oplossing bieden maar is minder duurzaam en gaat door het materiaal eerder broeien. Belangrijk! Houdt goed in de gaten of een dergelijke beschermer niet gaat vervilten en daardoor extra bobbels gaat vormen, dan werkt de polstering averechts.

Op zoek naar bescherming ter voorkoming van schuurplekken door een graasmasker?

Bekijk dan dit complete en uniek assortiment met zachte bescherming tegen schuurplekken en andere kwalitatief hoogwaardige comfort-accessoires speciaal voor graasmaskers.

Oplossingen met merino- of kunstvacht
Type schuurplekOplossing
Schuurplek op de neusBreng een merino vachtje aan op het neusdeel van het graasmasker of op de neusriem van het halster.
Schuurplek aan de onderzijde van de kaakPlaats aan de achterkant van het graaskorf een merino vachtje. Let op! Is het graasmasker aan de kleine kant dan kan er, door deze toevoeging, bij de neus ook een schuurplek ontstaan.
Schuurplek op de kinIndien het graasmasker te klein is, kies dan een groter model. Indien het graasmasker wel goed past kan eventueel aan de achterkant van het graasmasker een merino vachtje worden aangebracht. Door aan de bovenrand afstand te creëren komt vaak ook de kin vrij van wrijving. Soms helpt het ook ter hoogte van de kin een glad oppervlak te creëren met bijvoorbeeld ductape. Merinovacht heeft op deze plek niet veel zin omdat deze plek gemakkelijk nat wordt tijdens het drinken.
Schuurplek op de wangVoor sommige type graaskorven bestaan additionele wachtbeschermers van merino vacht. Voor andere graaskorven kan een merinovachtje rond de bakstukken uitkomst bieden. Wil je geen hele halsterbontset aanschaffen dan kun je ook kiezen voor een los neusbontje dat je in twee delen knipt. Zit een schuurplek hoog dan kun je ook kiezen een bakstukbontje met een koortje vast te binden aan de bovenste ringen van het halster.
Schuurplek zijkant mond of kaakZie ook schuurplek op de wang. Vaak is een bakstukbontje voldoende. Deze plaats je dan wel hoger dan de schuurplek maar de bontjes creëren hiermee genoeg afstand tussen het graasmasker en de huid.
Schuurplek NeusvleugelsVaak is een neusbontje om de neusriem of de bovenkant van het graasmasker voldoende en zullen deze kale plekjes na verloop van tijd minder worden of in de winter maanden verdwijnen.
Hoe behandel ik een bestaande schuurplek

Soms ontstaat een schuurplek onverwacht in zeer korte tijd en ben je te laat voor extra maatregelen om een open wond te voorkomen. Dan is het zorg dat de huid voldoende rust krijgt om te genezen. Dit kan betekenen dat je tijdelijk even geen graaskorf om kunt doen. Indien de weide-omstandigheden dan riskant zijn i.v.m. grote aanbod aan gras en/of hoge fructaan-levels, bijvoorbeeld in het voorjaar, is het verstandig om ervoor te kiezen jouw paard tijdelijk in een paddock, op een track te plaatsen of indien er geen andere mogelijkheid is enkele dagen op stal te laten verblijven. Zet jouw paard na een periode van uitsluitend grazen met graaskorf nooit zomaar zonder graaskorf op de weide bij risicovolle omstandigheden. Het lichaam is dan niet meer gewend aan de hoge suiker inname en dan kan een dag ongehinderd grazen net genoeg zijn om hoefbevangenheid te veroorzaken. Ook als je net hebt besloten om een graaskorf te introduceren bij jouw paard en er ontstaat meteen een schuurplek is het aan te raden jouw paard tijdelijk niet op de weide te laten tot de plek is genezen. Zeker als jouw paard of pony tot de risicogroep behoort voor het ontwikkelen van hoefbevangenheid (koudbloeden, pony’s, overgewicht, IR, PPID, eerder hoefbevangen geweest en een duidelijk verharde manenkam).

Maak de wond goed schoon en laat hem aan de lucht drogen. Soms kan een dun laagje wondzalf (bijvoorbeeld een antibacteriële zalf op basis van honing) de genezing ondersteunen. Houd de wond goed in de gaten in de dagen die volgen en zorg dat de wond schoon blijft. Indien de huid zichtbaar hersteld kun je voorzichtig weer een graaskorf, voorzien van extra polstering, om doen. Kies bij voorkeur polstring van Merinovacht of lamsvacht. Laat jouw paard de eerste dagen maar kort buiten zodat de plek niet meteen een volle dag wordt belast. Bouw dit langzaam op naar een hele dag.

Het is aan te raden indien je jouw paard toch met de wond en een extra gepolsterde graasmasker op de weide laat grazen geen wondzalf te gebruiken. De zalf kan het bontje kleverig maken waardoor vuil gemakkelijk blijft plakken en de wond juist extra geïrriteerd wordt. Controleer de wond en het bontje elke dag en wissel het bontje met een schoon bontje indien je merkt dat de wond nog veel wondvocht lekt op het bontje. Ook dit kan vuil aantrekken en ruw worden wat de wondgenezing in de weg staat.

Heb je specifieke vragen kijk dan eens bij onze diensten we helpen graag.