Hoe lang gaat een graasmasker mee?

Aan het eind van de middag loop je de wei in naar je paard, en wat zie je hij staat zich heerlijk te goed te doen aan die sappige lange grassprieten. Net niet wat jij in gedachte had toen je hem uit pure noodzaak een graasmasker omdeed. Je kijkt de weide rond en ziet ergens halverwege een hoopje liggen. Je loopt er heen en tot grote verbazing is er maar weinig heel. He bah! Ook dat nog… en je paard kan eigenlijk niet zonder…


De volgende onderwerpen komen in het artikel aan bod, klik op de link om direct een hoofdstukje te lezen:

Meest intensief gebruikte stuk tuigage
Blijven hangen…
Maar mijn graasmasker heeft toch een veiligheidssluiting?
Gezellige speelse kudde
Afstelling van het graasmasker
Mijn graasmasker was heel duur dus het gaat het langste mee?
Bewuste keuze maken
Reserve graasmasker
Reparatie
Dus samenvattend: Hoe lang gaat een graasmasker mee?


Een kapot graasmasker hoe frustrerend is dat. Je koopt een graasmasker uit pure noodzaak, omdat je je paard wilt beschermen in zijn huidige habitat tegen de overvloedigheid van gras maar de leukste aanschaf is het niet. Je kunt je wel wat anders bedenken wat je liever had gekocht. Tegelijkertijd wil je ook niet dat je paard iets overkomt als hij toch ergens aan blijft hangen.

Meest intensief gebruikte stuk tuigage

Een graasmasker is in de categorie tuigage het meest intensief gebruikte item dat je kunt bedenken. Een paard draagt het veelal vele uren achter elkaar. En het eetgeweld is gedurende de 8 of zelfs 24 uur per dag een flinke aanslag. De bodem van het masker heeft het wat dat betreft het zwaarst te verduren. Paarden kunnen zeer verschillend met het masker omgaan. Waar de ene rustig voelend grassprietjes knabbelt duwt het andere zijn tanden bijna door de bodem in de hoop op meer opbrengst. Los van het effect op het gebit heeft dit uiteraard invloed op de levensduur van het graasmasker. De belasting en de duurzaamheid zorgen altijd voor een spanningsveld. Als we de bodem weerbaarder maken zal dit weer ten kosten gaan van de tanden en zorgen voor meer slijtage en dat is ook niet wenselijk.

Blijven hangen…

Niet alleen het eetgeweld kan zorgen voor schade. Waar een paard onbeheerd een halster of graasmasker draagt loop je kans dat het paard onbedoeld ergens achter kan blijven hangen. De omheining kan uitstekende afraster-geleiders bevatten of er kunnen spijkers uitsteken. Heeft je verblijf een inloop in een stal, dan kun je ook daar diverse haken of andere zaken treffen die een uitsteeksel vormen. Bij een graasmasker is het ook goed je te realiseren dat een paard ter hoogte van zijn neus niets ziet. Hij neemt waar met zijn reuk en tastzin (tastharen en lippen) en dat is waar het graasmasker een echte handicap vormt en het paard extra ‘blindeert’.

Ergens achter blijven haken is dus echt domme pech en een vol paniek moment voor je paard. Loop altijd uit voorzorg eens met dit kritische oog een rondje door je weide of habitat zodat je onnodige uitsteeksels op kunt sporen en weg kunt halen.

Bedenk ook dat een masker met een meer ‘open ontwerp’ zoals de ThinLine of Easygrazer gemakkelijker ergens achter kunnen blijven haken.

Maar mijn graasmasker heeft toch een veiligheidssluiting?

Je hebt het vast weleens meegemaakt op de poetsplaats. Een paard in paniek hangend aan zijn halster. Heeft je paard ijzers? Dan vliegen de vonken je om de oren. Met een beetje geluk had je een paniekhaak of een paniekknoop waarmee je het paard snel kon bevrijden. Zo niet dan is het vaak wachten tot je paard tot inkeer komt of eerder, tot er iets stuk gaat en je paard loskomt. Al met al komt er bij paniek en vastzitten heel veel kracht vrij. Wanneer zoiets gebeurt is heel onvoorspelbaar en ook al heeft je graasmasker een veiligheidssluiting of een halster met losse veiligheidssluiting dan nog is op voorhand niet te voorspellen hoe je paard komt vast te zitten en waar de meeste kracht op komt te staan. En of de veiligheidssluiting op de juiste plek zit om te bevrijden. Uiteindelijk zit het veiligheidssluiting er niet om te voorkomen dat het graasmasker stuk gaat. Het zit er om je paard te kunnen bevrijden als het vast zit en voorkomt daarmee erger, waar je liever niet over na denkt. Wat evengoed kan betekenen dat er tijdens een dergelijke gebeurtenis overige schade aan het masker ontstaat. Of het graasmasker op een andere plek eerder meegeeft.

Gezellige speelse kudde

Sommige paarden hebben speelse kuddegenoten. Een groepje speelse ruinen bijvoorbeeld. Ze trekken het liefste de hele dag aan elkaars halster of bijten elkaar in de benen zodat de ander door de knieën gaat. Naast dat het bijten en trekken aan een halster of graasmasker voor schade zorgt kan het er ook voor zorgen dat het graasmasker afglijdt of niet goed meer zit. Soms hangt het los om de hals of bungelt naast het hoofd. Je kunt je indenken dat een paard of een speels buurpaard hierin verstrikt kan raken met een been. En ook hierbij komt veel kracht vrij en kan zorgen voor schade (en blessures).

Afstelling van het graasmasker

Naast de factoren van buitenaf speelt ook de afstelling een rol. Bij een te losse of verkeerde afstelling kan een masker (deels) afglijden of verkeerd gaan zitten. Een paard kan dan het masker verkeerd gaan belasten omdat het langs de bodem eet en niet door het gaatje. De zijkanten zijn vaak niet bestand tegen deze vorm van belasting en het masker zal sneller slijten of daar stuk gaan. Ook een te losse keelriem kan gemakkelijker ergens achter blijven haken en vergemakkelijkt afglijden. Daarnaast kan het soms zijn dat je paard ergens achter blijft hangen maar dat het optijd los schiet. Er is dan geen schade maar het kan wel zijn dat de passanten die de afstelling van het halster bepalen mogelijk zijn verschoven waardoor de afstelling is veranderd. Of in een ander geval dat een leren kopstuk van een veiligheidshalster het niet begeeft maar iets uitrekt. Ook daarom is het goed je afstelling met regelmaat te controleren.

Mijn graasmasker was heel duur dus het gaat het langste mee?

Helaas gaat dat niet op. De prijs zegt helaas niets over de levensduur. Voor elk type graasmasker, van welke prijs ook, geldt dat er een compromis gesloten moet worden tussen veiligheid en degelijkheid. Geen fabrikant heeft er baat bij de ene claim na de andere te krijgen aangereikt vanwege panieksituaties met een nare afloop. Ter bescherming van het paard wordt er gekozen voor veilige materialen of veiligere verbindingen en of een extra escape mogelijkheid. Dat dit soms voor sommige paarden te snel tot schade aan het graasmasker leidt, is weinig aan te doen. Soms is het gewoon echt een ongelukkige samenloop van omstandigheden. Het is even zuur als een voorval zich voordoet in de eerste weken na aanschaf. Maar bedenk ook dat geen graasmasker zomaar, spontaan, vanzelf uit elkaar valt. Als er schade is ontstaan betekent dat, dat er iets is voorgevallen. Vaak is maar lastig te achterhalen wat er werkelijk heeft plaatsgevonden. We kunnen in ieder geval opgelucht zijn dat je paard in dat geval niets mankeert. En bekijk goed waar dit aan gelegen kan hebben zodat je daar wellicht actie op kunt ondernemen en het in de toekomst kunt voorkomen.

Bewuste keuze maken

Het is in elk geval handig om je van te voren te bedenken dat je paard dit noodzakelijke stuk tuigage veel en langdurig draagt en laat daarin ook je budget meewegen. Van een zadel of hoofdstel verwachten we ook dat het goed past en dat wordt veelal veel minder langdurig of intensief gebruikt. Dus zoals je wellicht ook de dierenartskosten reserveert, reserveer ook een budget voor dit gezondheidshulpmiddel en houd er rekening mee dat het een keer stuk kan gaan op een onverwacht moment. Het paardenhoofd is gevoelig en heeft weinig ‘incasseringsreserve’. Laat comfort en veiligheid tevens meewegen in je keuze. Ken je je paard en weet je dat je een paard hebt dat weinig voorzichtig is of in een speelse kudde staat. Kies dan bij voorbaat voor een minder duur exemplaar. Calculeer van te voren in dat je wellicht niet het hele seizoen met een masker kunt doen.  

Reserve graasmasker

In het kader van ‘niet ineens zonder komen te zitten op het moment dat het eigenlijk niet kan’ is het altijd handig om hier van te voren over te hebben nagedacht. Zorg dat je een back-up hebt. Een reserve masker dat je snel uit de kast kan trekken als het nodig is zodat je je paard niet onnodig onbeschermd naar buiten laat gaan of zelfs op stal moet laten. Sommige mensen kiezen bewust voor twee dezelfde graasmaskers en wisselen regelmatig af. Zo kun je de een schoon maken en onderhouden als de ander wordt ingezet en heb je altijd een reserve in geval van nood. En door af te wisselen verspreid je de belasting en gaan beide maskers hopelijk langer mee. Andere kiezen ervoor om een wat voordeligere uitvoering (met dezelfde graasbeperking) als tijdelijke noodoplossing in de kast te hebben liggen. Het is dan goed om voor het daadwerkelijk gebruik te testen of je paard ook met dit model graasmasker kan eten.

Reparatie

Schade is natuurlijk vervelend maar in veel gevallen kan een schoen- of zadelmaker nog flink wat repareren. Dus is er iets kapot laat hem repareren en bewaar evt. je gerepareerde graasmasker als reserve. Ook meteen een stuk duurzamer dan wanneer je hem direct in de kliko gooit.

Dus samenvattend: Hoe lang gaat een graasmasker mee?

Ga er in het algemeen van uit dat een graasmasker een seizoen mee gaat. Heb je een voorzichtig paard dan lukt het wellicht zelfs twee seizoenen of langer. In sommige gevallen kun je net pech hebben en red je dat helaas niet of gaat je masker snel kapot. Helaas is bij schade geen aanspraak te maken op ‘garantie’ omdat er veiligheidsaspecten en te veel factoren van buitenaf meespelen waar nog de fabrikant, nog de verkoper invloed op hebben.