Sociale impact van een graasmasker

Een paard is een kuddedier en heeft een grote behoefte aan contact met andere paarden. Niet iedereen is een even grote vriend maar paarden kunnen zeer intieme vriendschappen sluiten. Ook lichamelijk contact is onmisbaar in een relatie. Vaak zie je dat de kuddegenoot die het dichtstbij staat al meteen morele steun komt bieden als er een graasmasker wordt omgedaan.

Veel paarden stoppen met het groomen van elkaar als ze eenmaal een graasmasker dragen maar dat zegt niet dat er geen behoefte aan is. Geef jouw paard in een afgeschermde omgeving regelmatig even de gelegenheid om met een goede vriend ongehinderd sociale interactie te kunnen hebben zonder graasmasker. Of daarvan gebruik gemaakt wordt is afwachten maar hiermee geef je hem in ieder geval de kans.

Naast dit lichamelijk contact communiceren paarden onderling ook voornamelijk met gezichtsuitdrukkingen en hierbij spelen de lippen een belangrijke rol. Bij een dicht graasmasker wordt deze vorm van communicatie meer belemmerd dan bij een meer open ontwerp.

Ook je plekje binnen de hiërarchie verdedigen kan lastig zijn als je niet van je af kunt bijten. Al met al reden genoeg om ook de psychische toestand van jouw paard goed te monitoren.