Type en maatvoering

Als je een graasmasker wilt gaan gebruiken is het een must een model te kiezen dat comfortabel zit en past bij de situatie van je paard. 

Verschillende type graasmaskers

Elk paardenhoofd is uniek en er zijn grote verschillen in rassen onderling. Er zijn diverse soorten graasmaskers op de markt. Elk type heeft een eigen materiaalkeuze. Er zijn maskers van leer, biothaan, polymeer en rubber met nylon. Ook bestaan er maskers van hard kunststof, maar vaak ontbreekt het hierbij helaas aan adequate bescherming van de tanden. Dat is niet voor elk paard een probleem maar omdat ernstige tandschade dusdanig langdurig pijnlijk is voor je paard raden we modellen van hard kunststof af. Hoe vriendelijk het verder ook oogt. Daarnaast zijn er verschillende modellen met ook een andere bodemopening. Wat kan betekenen dat ze ook kunnen verschillen in grasinname-reductie. Door een graasmasker met een kleine opening kan minder gegeten worden dan een masker met een grotere opening. Niet elk masker is in elke situatie geschikt. Meer informatie over het kiezen van de juiste bodemopening, klik hier. Na het bepalen van de bodem en grasinname-reductie die past bij je huisvestingssituatie blijft er nog keuze over tussen enkele modellen. Kies het model dat prettig past en wat aan je overige wensen voldoet.  

Welke maat graasmasker heb ik nodig?

Naast dat de inname-reductie moet passen bij de huisvesting en gezondheidssituatie is de juiste maat minstens zo belangrijk. Even vergeleken met het feit dat een paard, in ongehinderde situatie, tijdens het grazen gemiddeld 100 kauwbewegingen maakt per minuut, laat al zien dat het belangrijk is dat het kauwen enigszins ongehinderd moet kunnen plaatsvinden in het graasmasker. Een graasmasker wordt meestal langdurig gedragen en elke dag weer opnieuw. Daarmee is het, het meest intensief gebruikte stuk tuigage, en belast het o.a. ook de huid intensief.

Voor comfort is de juiste maat onontbeerlijk, maar ook polstering of het gebruik van bontjes kunnen noodzakelijk zijn ondanks de juist maat.

Er zijn veel verschillende modellen verkrijgbaar en de meeste reguliere type graasmasker die je bij de gemiddelde ruitersportzaak kunt kopen zijn veelal wat klein van maatvoering. Laat je daarom niet altijd leiden door de aangegeven maat op het masker maar beoordeel het masker altijd zelf aan de hand van de stelregels verderop. Grote kans dat je een maat groter uitkomt dan aanvankelijk had verwacht.

Omdat het ‘scharnierpunt’  van de kaak ‘bovenin’ zit, slaat onderaan bij de ‘tanden’ de kaak breder uit tijdens het kauwen. De omtrek wordt tijdens de kauwbeweging groter. Het graasmasker moet hier de ruimte voor geven anders schuurt de huid bij elke kauwbeweging langs de binnenkant van het masker. Als je een graasmasker gaat passen is het belangrijk om dit in het oog te houden.  Je kunt de volgende stelregels gebruiken:

Een goed passend masker biedt ruimte voor:

  • Minimaal één vinger tussen de lippen en de bodem 
  • Minimaal 3 vingers ( zonder moeite) tussen de bovenrand en haaks op het neusbot zonder dat je het masker uit vorm trekt.

Met andere woorden; je moet beide handen in het graasmasker om de neus van je paard kunnen slaan. Het mag wat ruim ogen. Ruimer dan je gewend bent!

Test!

Als je aan het passen bent kun je een kleine test uitvoeren. Geef een klein plukje hooi door de opening en observeer goed wat er aan de binnenkant gebeurt. Let er wel op dat je niet te veel geeft want als het graasmasker moet worden geruild dient het wel schoon zijn.

Tip 1

Twijfel je over de maat kies dan de grotere maat!

Tip 2

Houdt er rekening mee dat je wellicht ook ruimte over moet houden voor een bontje. Dus inderdaad liever wat ruimer en opvullen met iets zachts dan een graasmasker dat net te klein is en ook geen ruimte bied voor een bontje.