Veiligheid

Waar een paard onbeheerd een halster of graasmasker draagt loop je kans dat het paard onbedoeld ergens achter kan blijven hangen. De omheining kan uitstekende afraster-geleiders bevatten of er kunnen spijkers uitsteken. Heeft je verblijf een inloop in een stal, dan kun je ook daar diverse haken of andere zaken treffen die een uitsteeksel vormen. Bij een graasmasker is het ook goed je te realiseren dat een paard ter hoogte van zijn neus niets ziet. Hij neemt waar met zijn reuk en tastzin (tastharen en lippen) en dat is waar het graasmasker een echte handicap vormt en het paard extra ‘blindeert’.

Het is dus belangrijk je te realiseren dat alles wat een paard draagt in een onbeheerde situatie een potentieel risico is. Een ongeluk zit in een klein hoekje en vaak is het maar moeilijk te achterhalen wat er is gebeurd. Ergens achter blijven haken is echt domme pech en een vol paniek moment voor je paard.

Controleer de weide en habitat

Denk alvast een stap vooruit en check voordat je je paard voor het eerst met een graasmasker op de weide zet de weide op losse uitsteeksels of andere factoren die een potentieel risico vormen voor het onbedoeld vastraken van het paard. Maak een rondje en bekijk de weide en habitat eens met een kritische oog zodat je onnodige uitsteeksels op kunt sporen en weg kunt halen.

Veiligheidsinrichting

Zorg daarnaast altijd dat het graasmasker is uitgerust met een veiligheidsinrichting. Deze veiligheidsinrichting kan bestaan uit een lederen kopstuk die scheurt, tie-wraps waarmee het masker bevestigd is die losspringen, een plastic clip die openbreekt of bijvoorbeeld een klinknagel of los stiksel die openspringt mocht je paard vast komen te zitten. Als je een los graasmasker voor aan eigen halster wenst te gebruiken kies dan altijd voor gebruik in combinatie met een veiligheidshalster of bevestig een brake-away sluiting aan je eigen goed passende halster.

Bedenk ook dat een masker met een meer ‘open ontwerp’ zoals de ThinLine of Easygrazer gemakkelijker ergens achter kunnen blijven haken dan een meer dicht graasmasker.

Ondanks veiligheidssluiting is het graasmasker toch kapot

Mocht een paard onverhoopt toch vastraken dan komen er heel veel krachten vrij in een poging om weer los te komen. Wanneer zoiets gebeurt is heel onvoorspelbaar en ook al heeft je graasmasker een veiligheidssluiting of een halster met losse veiligheidssluiting dan nog is op voorhand niet te voorspellen hoe je paard komt vast te zitten en waar de meeste kracht op komt te staan. En of de veiligheidssluiting op de juiste plek zit om te bevrijden. Uiteindelijk zit het veiligheidssluiting er niet om te voorkomen dat het graasmasker stuk gaat. Het zit er om je paard te kunnen bevrijden als het vast zit en voorkomt daarmee erger, waar je liever niet over na denkt. Wat evengoed kan betekenen dat er tijdens een dergelijke gebeurtenis overige schade aan het masker ontstaat. Of het graasmasker op een andere plek eerder meegeeft of kapot gaat. Een geluk bij een ongeluk.. Klik hier als je meer wilt lezen over hoe lang een graasmasker meegaat.