Voor je een paard op de weide zet

Als een paard voor het eerst een graasmasker om krijgt zal het moeten leren eten met het graasmasker. Hoe snel een paard dit door heeft hangt af van diverse factoren: wilskracht, mate van honger, graslengte en type graasmasker.

Vaak gaat het snel en heeft de drang om te eten de overhand maar soms kan het iets langer duren. Begeleid jouw paard geduldig en probeer hem duidelijk te maken wat hij met het masker moet doen door enkele grassprietjes door de bodemopening aan te bieden. Beloon elke poging die het paard onderneemt met een vertrouwd beloningswoord. Zorg dat het gras niet te lang is, hierdoor kan een succeservaring langer duren.

Laat een paard het ook gerust eens even een uurtje zelf proberen. Maar laat een paard niet langdurig met een graasmasker staan zolang hij nog geen actieve poging doet om te eten. Langer dan 3 uur vasten is zeer nadelig voor het maag darmen en verhoogt de kans op het ontstaan van zweren.

Veiligheid

Realiseer je dat alles wat een paard draagt in een onbeheerde situatie een potentieel risico is. Een ongeluk zit in een klein hoekje en vaak is het maar moeilijk te achterhalen wat er is gebeurd.

Denk alvast een stap vooruit en check de weide altijd op losse uitsteeksels of andere factoren die een potentieel risico vormen voor het onbedoeld vastraken van het paard.

Zorg dat het graasmasker is uitgerust met een brake-away sluiting of gebruik een veiligheidshalster indien je een los graasmasker wenst te gebruiken.

Realiseer je ook dat een graasmasker met een meer open design een grotere kans geeft op vastraken dan een meer dicht graasmasker.

Geschikte drinkbak

Check altijd of de weide beschikt over een geschikte drinkbak. Een kleine vlotterbak zoals hierboven afgebeeld is voor de meeste graasmasker ongeschikt. Een vormvast graasmasker past hier niet in. Zorg voor een grote kuip of extra grote vlotterbak voor vee waaruit een paard met een graasmasker ongehinderd kan drinken.

Daadwerkelijk drinken met een graasmasker

Verzeker jezelf ervan dat het paard met een graasmasker kan drinken voordat je hem langdurig op de weide laat staan. Oefen eventueel eerst met een emmer water.

Tip

Soms durven paarden niet te drinken met een graasmasker. Dan hebben ze een extra hulpje nodig om te ervaren dat het echt met een graasmasker kan. Je kunt als extra motivator een deel wortelsap met water verdunnen en dit aanbieden. In veel gevallen is een paard hier wel voor te porren!