Wanneer een graasmasker?
Een graasmasker kun je beschouwen als medisch hulpmiddel. Je kunt het inzetten als je op korte termijn geen andere opties hebt die er voor kunnen zorgen dat de gezondheid van je paard gewaarborgd blijft. Het gaat dan om de risico’s op overeten, te veel en te snel aankomen, verhoogde risico’s op hoefbevangenheid en andere nadelige effecten van stofwisseling gerelateerde aandoeningen te verlagen.
Je dierenarts of hoefverzorger kan je geadviseerd hebben een graasmasker te gaan gebruiken omdat je paard te zwaar is en af moet vallen. Of je hebt zelf geconstateerd (of je bent er door een stalgenoot op gewezen) dat je paard wat te royaal in gewicht is.
Het blijft altijd een keuze tussen twee kwaden want je grijpt in op het wezen ‘paard’. Het gaat erom dat het positieve effect van het omdoen van een graasmasker opweegt tegen de negatieve effecten van niets doen, je paard op stal houden of uit de kudde halen.
De ervaring leert dat als paarden eenmaal met een graasmasker om kunnen gaan en er aan gewend zijn dat het heerlijk is dat ze met deze maatregel gewoon kunnen deelnemen aan het kuddeleven. Daardoor meer in staat zijn te bewegen en psychisch beter in hun vel zitten dan wanneer ze solitair in een paddock of langdurig op stal worden gehuisvest.
Ook is het kunnen beschikken over vers groen ruwvoer zoals grassen etc. uiterst belangrijk en is het volledig ontnemen van gras (wat vaak de enige vorm van vers ruwvoer is), zeer nadelig voor de stofwisseling die het al moeilijk heeft. Uiteindelijk blijft het primaire doel van het graasmasker het beperken van de suiker inname. Helaas beperken we met een graasmasker niet alleen de suikers maar ook nuttige nutriënten waardoor een passend rantsoen naast een graasmasker noodzakelijk is.
Graag benadrukken we wel dat het altijd goed is om op zoek te blijven gaan naar de oorsprong van het probleem en te zoeken naar een manier van houden, huisvesten en voeden waardoor het dragen van een graasmasker niet (meer/continue) nodig is.
Helaas heeft niet iedereen zelf zeggenschap over het weidebeheer of je bent geheel afhankelijk van wat de staleigenaar te bieden heeft. Daarnaast is een weide met minder wenselijke grassen niet in één seizoen om te toveren tot geschikte paardenweide en is stripbegrazing niet altijd even effectief.
Concreet kun je in de volgende situaties voor een graasmasker kiezen ter voorkoming van overeten of excessief aankomen als de weidegang te rijk is in voeding:
- Bij overdag weidegang icm met een stal- of paddockperiode, draag dan een graasmasker gedurende de weidetijd.
- In kuddeverband op bijv. paddock paradise, evt ook bij het eten van ruwvoer. (indien nodig 24/7, alleen met een geschikt type graasmasker!)
- Bij 24/7 weidegang (indien nodig 24/7, alleen met een geschikt type graasmasker!)